Porin karhureitti iot-kokeilu alkaa

Pori-Hacklab sekä Porin Kaupungin Luontopaja on ottanut kirjaimellisesti ensiaskeleet lumisissa tunnelmissa Tammen tilalla iot-kokeilussa. Kokeilun tavoitteena saada oppia iot-tekniikasta erityisesti LoraWAN:a käyttävästä tekniikasta sekä tarjottua samalla jotain lisäarvoa ainakin reitin palveluita ylläpitäville.


Tässä tunnelmakuvia reissusta 9.4.

Sähköistetty rakennus, jonka yläkertaan TheThingsNetwork(tm)-Gateway tarkoitus asentaa

Valopaistaa lautojen välistä. Jee.
Yläkerrasta tehty löytö: ”Valo paistaa lautojen välistä. Jee!”
Markon testi-gateway eli TTN-gateway ja 62 ampeerin akku suojattuna hyvästä syystä. Hätäseis-painikekin löytyi.

Työnjako sopi hyvin mielestäni, Mikko ryhmänjohtajana, Marko (kuvassa kelta-takkinen) valmisteli ja testasi edeltävänä päivänä testausvälineet ja itse toimein kuorma-muulina.

Patikoinnin aikana Marko seurasi ttnmapper:lla että dataa tulee. Pienen patikoinnin päätteeeksi saavuimme Siltainsuolle puuvajan luokse.

Tänne olisi tarkoitus saada klapi-anturi lähettämään dataa Tammen tilan gateway:lle

Siltainsuolla juotiin Markon keittämät kahvit ja päätettiin vielä tarkistaa signaalit lähimmälle huoltotielle, johon pääsee autolla (ao. kuvassa läntisin mittauspiste).

Kuvakaappaus ttnmapper.org sivulta saatavasta mittausdatasta. Huom! Kuvassa näkyvä väliaikainen Tammen tilan TTN-gateway (punainen ikoni) katoaa huhtikuun aikana palvelusta, jolloin URL tod.näk. lakkaa toimimasta myös.

Signaali-mittausdataa käytiin läpi ja todettiin että eri SpreadingFactor-arvoilla esim. kuvassa näkyvä mittapiste oli SF8 ns. toiseksi vähiten virheitä sietävä.

Eli kenttämittaus antoi ns. vihreää valoa suunnitelmille asentaa Tammen tilalle Gateway.

Seuraavat vaiheet kokeilussa ovat

  • Asentaa Tammen tilalle LoraWAN (TTN) gateway
  • Tehdä kenttämittausretki Hiivaniemeen samalla kolmikolla (Tammen tilan sisälle asennettua Gatewayta ei tähän tarvita välttämättä)
  • Suunnitella kohteeseen soveltuva painoanturi klapeille
  • Asentaa 1. painoanturi Luontopajan kanssa
  • Suunnitella kohteeseen soveltuvia ratkaisuja kävijälaskureille
  • Asentaa 1. kävijälaskuri Luontopajan kanssa

Eritoten liittyen kävijälaskureihin vielä sananen. Yksityisyyden suoja tulee pysymään hyvänä syystä että TTN-verkko on turvallinen ja antureilla ei haluta identifioida henkilöitä esim. bluetooth-MAC-, kuva- tai ääni-perusteisesti. Pelkästään teknisesti ajateltuna, kaikkiin edellä mainittuihin tunnistustapoihin liittyy mittalaitteen akun kestoa huonontava ongelma, joka puolestaan on LPWAN-teknologian periaatetta vastaan. LoraWAN on siis LPWAN-teknologia, jossa tärkeänä osana on akunkeston maksimointi. Tämä toki johtaa siihen että kävijälaskurien arvot sisältävät lähtökohtaisesti epätarkkuutta, toisaalta voidaan saada tietoa kävijämääristä ainakin kohtuullisella tarkuudella aiempaan nähden.

Kokeilussa on jo päätetty että mitään arkaluonteista dataa ei edes haluta käsitellä. Päinvastoin tiedon jota käsitellään oletetaan sekä halutaan olevan avointa ja saavutettavissa olevaa tietoa.

Tämän ensimmäisen käynnin aikana tuli muutamia ideoita mihin muuallekin tätä voisi vielä hyödyntää… Mutta edetään kokeilu kerrallaan … ja tämä kokeilu on vasta alkanut, töyssyjäkin saattaa olla luvassa poluilla liukastelun lisäksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *