Tee-se-itse sorvi sekä wooden dummyn rakentaminen

Kaikki alkoi siitä kun sain läjän lautoja, lähinnä kakkosnelosia siskon autotalliremontin jäljiltä. Ajattelin tehdä niistä ”wooden dummy”n Wing chun kung fua varten. Eli iso puupökkelö jossa on kolme kättä ja jalka.

Tässä piirustukset jotka piirsin puhtaaksi vanhasta kuluneesta monistenipusta: wooden_dummy_v1.1

Eli tein kahdeksasta kakkosnelosesta neliön 1,5m pölkyn, ensin höyläämällä ja sitten liimaamalla ne yhteen, jonka jälkeen höyläsin sen pyöreämmäksi sorvia varten.

Höytälly melkein pyöreäksi sorvia varten.

Aloin tekemään sorvia. En tehnyt säädettävää pituutta, vaan varta vasten tuota puupökkelöä varten pituuden. Senkin tein kakkosnelosista. Kumpaankin päähän tuli 20mm reiällä olevat laakerit kahteen kertaan, jotka tukivat M20 kierretankoa.

Sorvikehikko

Kierretankojen toiseen päähän hioin kuppiterän, ja toiseen päähän luotilangan painon. Myöhemmin totesin että parempi vaan hioa kierretangon pää teräväksi. Kuppiteränkin tulen korvaamaan jollain hitsatulla kappaleella.

Uudelleenmuotoiltu kuppiterä.
Teroitettu kierretanko

Työstettävä kappale kiinnitetään sorviin asettamalla kappale ja hakkaamalla toista päätä vasaralla samalla kiristäen mutteria akselin ja laakerin välistä.

Kokeilin huvikseni pyörittäisikö rullalaudan moottori tukkia, niin helposti pyöritti. En halunnut kuitenkaan tehdä sitä niin, koska virransaanti muodostuisi ongelmaksi; joko tyhjenevät akut tai kallis virtalähde.

Rullalaudan moottori

Hain romuttamolta 1,1kW 3-vaihemoottorin ja kytkin sen 70uF kondensaattorin kanssa yhteen vaiheeseen. Sitä ei kannattanut pyörittää kymmentä sekuntia kauempaa, koska moottori ylikuumeni nopeasti.

Sain kaverilta taajuusmuuttajan, jonka hän vielä sääti valmiiksi. Kierrosnopeutta eli taajuutta saa säädettyä potikasta, ja tukki pyörii iloisesti.

Taajuusmuuttaja. 1 vaihe sisään, 3 ulos.
Siinä nykymuodossaan

Sain tukin sorvattua. Ensi alkuun käytin vanhaa suoraa 5mm talttaa joka sattui löytymään työkalujen joukosta. Sillä tuli aika rouheaa jälkeä. Hain talttasarjan rautakaupasta, jolla sai selkeästi parempaa jälkeä.

Reikien tekeminen on hidasta puuhaa…
Neliöt reiät tein värähtelevällä monitoimityökalulla.
Kaikki kolme kättä sorvasin yhdestä puusta
Teline johon saa ison pölkyn ripustettua.
Jalassa riitti liimaamista.

Lopuksi viimeistelin osat hiomalla, jonka jälkeen vahasin ne. Oikein väri olisi ollut mahonki, mutta lähin mitä löytyi oli punatammi.

Eka kerros vahaa kuivumassa.
Jalka

Vahatessa tuli virhe. Olisi pitänyt levittää vaha vaahtomuovisienellä sutimisen sijasta, niin olisi tullut paljon tasaisempi pinta. Ensin koitin kankaalla, joka imi lähes kaiken itseensä ja uskoin että vaahtomuovilla kävisi vielä kehnommin. Kuulemma ei. No nyt tiedän.

kiinnikepalkki ja pultti sisällä.

Junttasin kiinnikepalikoihin jatkomutterin ja pultin läpi. Ei niihin koskaan tulee kovin paljoa voimaa kohdistumaan, mutta näin se oli helpoin tehdä.

Valmis!
Tästä kuvasta näkee hyvin kuinka epätasainen pinta todellisuudessa on.
Kädet ovat vähän rosoiset, mutta ei niistä sentään tikkuja saa.