Karhureitti-iot-kokeiluun LoraWAN-kartoitusta Joutsijärven ympärillä

11.6.2023 klo 9:00 Tammen leirikeskuksen parkkipaikalta lähti eräs hacklabilainen kartoittamaan lisää Tammen leirikeskuksen ’muumitalon vintillä’ olevan LoraWAN-gatewayn saavutettavuutta, kiertämällä Joutsijärven reittiä myötäpäivään.

Sää oli oikein mielyttävä sopivan lämmin ja ajoittain hieman tuulinen. Matkaa reissulle tuli 32 km, vettä kului viitisen litraa ja energiapatukoita reilusti, myös isoimmilta ruhjeilta vältyttiin. Repussa tietysti oli mukana LilyGo TBeam lisäakun kera. TBeam:ssa hieman perusantennia parempi antenni (~6db antenni).

Itse kartoituksen hypoteesina oli että kantama riittäisi oikein hyvin, toisin kuitenkin kävi, pohjoispuolelta esim. Kustaan Savupirttiin tai Korsulle ei signaalia saatu. Kronikistoon ja yllättäen myös Tuurunkankaalle *.


* = Karhureitin karttaan (ja paikannimiin) pääse kätevimmin tästä: https://pori.fi/porinkarhureitti .

Kuvakaappaus pori.fi/porinkarhureitti

Eli TTNMapper:iin julkaistiin avoimesti data kaikkien nähtäville:

ttgo-tbeam-kama2 11.6.2023 TTN Coverage (ttnmapper.org)

Eli tästä lopputuloksena voidaan todeta että

  • Jos järven pohjoispuolelle LoraWAN:iin pohjautuvia sovellutuksia, niin tarvittaisiin tod.näk. uusia LoraWAN-gateway asennuksia
  • Hivenen yllättävästi esim. Pitkäniemi ja Sisälmystenlahti eivät saaneet yhtään mittapistettä. Maastossa nämäkään havainnot eivät niinkään yllättäneet. Joutsijärven reitti on satakuntalaiseksi maisemaksi yllättävän polveilevaa vaikkei toki isoista korkeuseroista olekkaan kyse
  • Mobiilidata-verkko oli oikeastaan koko matkan saatavilla, lähinnä se ei näyttänyt poistavan mahdollisuuksia kehittää/kokeilla uusia mittaustapoja

Sinällään on ehkä järkevää mikäli jotain sovellutuksia halutaan, eritoten järven pohjoispuolelle tai ylipäätään lisää mittauksia/kojeita uusiin paikkoihin, kokeilla jotain muitakin datansiirto-tekniikoita. Siirto-tekniikka voisi ehkä olla jokin muukin kuin LowPowerWAN-tekniikkaan perustuva. Toki näissäkin pitää lähteä kokeilun tarpeesta ja saatavilla olevan infran mahdollisuuksista (esim. sähkön syöttö).

Seuraava käynti Joutsijärvelle olisi tarkoitus toteuttaa elokuussa ja vaihtaa samalla kävijälaskuriin paristo, ruuvit olivatkin jo hieman ruostuneet.