Ohje Jitsi-kokoukseen

Jitsi on ilmainen avoimen lähdekoodin pikaviestin ja videopuheluohjelma. Toimii useilla alustoilla, esimerkiksi Linux, Windows, MacOS sekä Android ja IOS. Lisäksi Jitsiä voi käyttää selaimessa.

Yhteydet on salattu, periaatteessa päästä päähän paitsi milloin tekniset rajoitukset estävät. Voi asentaa oman Jitsi-palvelimen, jolloin ulkopuolisilla ei ole pääsyä mahdollisesti palvelimella selväkieliseen muotoon muutettavaan tietovirtaan. Jitsi on saatavilla useille kielille, myös suomi ja ruotsi. Kokoukseen liittyjillä ei tarvitse olla tiliä tai käyttäjätunnusta Jitsiin. Maksullisella palvelulla saa rajoituksia pois, mutta ilmainen palvelukin sallii 100 osallistujaa kokoukseen.

Jitsi käyttää mikrofonia ja kameraa jos laitteessa sellaiset on. Erityisesti selaimessa pitää sallia mikrofonin (ja kameran) käyttö Jitsille. Jos nämä eivät toimi, käynnistä Jitsi uudestaan ja ole tarkkana kysytäänkö jossain kohtaa lupaa laitteiden käyttöön.

Jitsi-kokoukseen liitytään ”huoneen” nimellä, Jitsin webbisivu käyttää huoneen nimenä neljää satunnaista englannin kielen sanaa, eli satunnainen ohikokoustelija harvoin eksyy mukaan. Kokouksen nimen voi halutessaan keksiä itse. Lisäksi huoneen (eli kokouksen) voi suojata salasanalla.

Jitsissä on tekstiviestittely, työpöydän jakaminen (joka ilmeisesti ei toimi älypuhelimissa), puheenvuoroja voidaan pyytää nosta käsi -toiminnolla ja jakaa mikrofoneja mykistämällä ja avaamalla.

Käyttö selaimella

Selaimella osoitteeseen meet.jit.si ja kirjoitetaan kokoushuoneen nimi ”Start meeting” laatikkoon. Tällä tavalla sekä aloitetaan uusi kokous että liitytään jo olemassa olevaan kokoukseen. Selaimen ikkunan oikeassa ylänurkassa on ratasvalikko, siellä voi säätä asetuksia. Jos selain kysyy mikrofonin tai kameran käytöstä, salli ne jos haluat niitä käyttää kokouksessa. Tee näyttönimi itsellesi niin muut tunnistavat kuka kukin on.

Käyttö älypuhelimella tai tabletilla

Lataa sovelluskaupasta appi Jitsi Meet, jonka tekijänä on 8×8 Inc. Ole tarkkana, muita melkein saman nimisiä on sekoittamassa. Ennen kokoukseen liittymistä tee näyttönimi itsellesi niin muut tunnistavat kuka olet.

Author: TaLe